Newsletter:

 
 
Italia - Torvaianica

Istoria:

Torvaianica, orasel balnear care se intinde pe litoralul din Lazio intre Ostia si Anzio, datoreaza numele Turnului Vajanico (Torre del Vajanico), dorit de catre papii anilor 1500 pentru avertizarea si apararea impotriva incursiunilor piratilor sarazini.

In Eneida Virgiliu povesteste ca Enea, erou legendar, in fuga sa in urma infrangerii de la Troia, a acostat tocmai pe aceste coaste laviniene, implinind astfel destinul incredintat lui de catre ursita de a se intoarce in antica mama Lazio, patria lui Dardano, stramos al eroului si intemeietor al Troiei.

Astfel Lavinium, oras fondat de Enea si undei-a fost amplasat mormantul, a fost intotdeauna considerat zona sacra pentru Roma imperiala si pastratoarea alor sai Dei Penati.

Renasterea in sens modern a acestui pamant incepe in schimb din anii `30, cand s-au terminat importantele interventii de asanare a terenului din Lazio si o data cu stabilirea primelor familii de pescari din anii `20, s-au unit proprietarii gospodariilor agricole.

Explozia turistica de la Torvaianica incepe in schimb in anii `50, si datorita atentiei create de sangerosul "caz Montesi" si al marelui interes mediatic national pentru procesul care i-a urmat.

Aproape magnetica a fost atractia fata de aceasta oaza necontaminata incadrata intre mare si pantele line ale Colli Albani, unica prin bogatia padurii mediteraneene, salbatic spalier de dune costiere de nisip fin.
Apogeul a fost atins in minunatii ani `60: norocoasa alchimie intre frumusetea naturala, apropierea de capitala si de castelele romane, prezenta practic in loco a studiourilor cinematografice De Laurentis in epoca lui kolossal, totul catalizat de irepetabilul stimul social si de comportamente ale acelui boom economic, a consacrat pentru Torvaianica rolul de centru turistic de prim plan si cu imens potential.

Personaje de calibrul lui Elizabeth Taylor, Richard Burton, Roger Vladim, Jane Fonda doreau sa se cazeze la Torvaianica in timpul imprimarilor filmelor in care erau distribuiti, si nu e numai un caz acela al lui Ugo Tognazzi care s-a hotarat chiar sa se stabileasca aici, imitat de multe alte personaje ale jet set-ului cinematografic italian si al elitelor profesioniste din Roma.

A aparut astfel "Villaggio Tognazzi", teatru de intreceri minunate de tenis urmate de si mai minunatele conviviale din turneul din luna august "scolapasta d'oro" (strecuratoarea de aur) (bijuterie realizata cu migala in fiecare an de concitadinul nostru Ettore Costa ), organizat in casa Tognazzi si rezervat celebritatilor din lumea spectacolului, in realitate mai mult decat orice interesate de bucataria deosebita a stapanului casei, cunoscut gastronom rafinat.

Tocmai bucataria buna este un alt fir conductor care dintotdeauna insoteste si caracterizeaza Torvajanica. Drept dovada sunt foarte renumitele restaurante locale, care stiu sa scoata in evidenta cu pricepere si originalitate comorile delicioase ale acestui mare nostrum zilnic prinse de pescarii de la cooperativa locala, adevarati pionieri si depozitari ai memoriei istorice a acestui orasel, de altfel artizani ai celei mai importante traditii vajanice: procesiunea la mare in onoarea Madonnei dell`Assunta. Este printre cele mai sugestive manifestari de acest gen din Italia si in fiecare an aduna, in ziua de Adormirea Maicii Domnului, zeci de ambarcatiuni in cortegiu si zeci de mii de fideli pe un platou natural de zece kilometri de tarm.

Atractii si referinte in zona:

In prezent cei 15 kilometri de litoral sunt frecventati vara de circa 500.000 de turisti. Torvaianica este caracterizata de o plaja exclusiv de nisipoasa si foarte ampla. Se pot gasi niste tarmuri confortabile si ample portiuni de plaja libera. Catre zona de nord, intre Torvaianica si Ostia, este situata plaja Capocotta.

  • distanta fata de capitala Roma - 28 km;
  • cel mai mare port turistic din Italia se afla la 20 km - Ostia;
  • in zona, intr-o rezervatie naturala se afla casa de vacanta a Presedintelui Italiei;
  • castel medieval si ruine romane;
  • aeroportul Fumicino la 20 km;
  • parc de distractii special pentru copii;
  • cel mai mare parc de distractii marin din Italia - Zoomarine;
  • mall-ul Sedici Pini la 4 km de centrul localitatii;
  • outlet Castel Romano la 8 km de centrul localitatii;

Pentru mai multe detalii
ne puteti contacta la
021/250.54.32
office@abconsult.ro